2012.02.17.
19:34

Írta: Legelő Őse

Orbán beengedne minket az EU-ba?

 

Vajon ha hat éve megkérdeztük volna Orbán Viktort hogy mi a véleménye egy olyan ország EU tagságáról, ahol kilenc évre választanak médiatanács elnököt, egy olyan tanácsnak az élére, amelynek egyetlen ellenzéki tagja sincs?

Mit gondol arról az országról, amelyik pár hónap alatt alkotmányoz, postán kiküldött kérdőívekre alapozott néptámogatásra hivatkozva, egy olyan alaptörvényt létrehozva, mely egyetlen oldal szájíze szerint készült, tele olyasmivel, aminek nem az alkotmányban a helye (adózás, nyugdíj, vallás stb.)?

Támogatná-e azt az országot, melyben a miniszterelnök egy személyben hoz döntéseket és nevez ki felelősöket a kultúrában (pl.: az Operaház) és személyesen dönt saját lakóközössége sporttámogatásáról komoly összegeket elköltve?

Hogy érezné magát, ha olyan elnököt kellene köszöntenie az EU-ban, aki több éve semmilyen nyilvános vitát nem vállal, és előre meghatározza kinek ad interjút?

Támogatná, ha olyan ország kerülne az EU-ba, akik más szöveget küldenek a bizottság elé, mint amelyet a törvénybe kívánnak emelni?

Vajon tetszene neki az a fajta hatalomgyakorlás, melyben a kritikus arcokat kiretusálják, nem mutatják, vagy éppen minden gyülekezési helyet előre két évre lefoglalnak?

Mit szólna egy olyan törvényalkotási gyakorlathoz, mely alapvetően képviselői indítványokra alapoz (néha visszamenőleges hatállyal), és a szavazások előtt sok oldal, a törvényt alapvetően érintő módosító kerül a szövegbe? Azonban alapvető elvárás hogy azt megszavazzák azok a választott képviselők, aki a pontos szöveget sem ismerhetik meg a fentiek miatt? Mindezt úgy, hogy e törvények mögül mindenféle hatástanulmányok, társadalmi viták, egyeztetések, és hosszú távú stratégiák hiányoznak?

Nem találná aggályosnak, ha ebben az országban a bírákat egy testület helyett egyetlen ember nevezné ki, aki történetesen a miniszterelnök közvetlen baráti körébe tartozik?

Hogy fogadna egy olyan miniszterelnököt, aki nyilvánvaló kormányzati hibák ellenére sem képes következtetéseket levonni, és csak azért a rossz úton halad tovább, hogy saját renoméját megőrizze, miközben először szakértők, bizottságok később a sajtó, majd szinte a fél világ kritikákat fogalmaz meg? Mindezt valamiféle sajátos szabadságharcként állítja be, ezzel elindítva olyan káros folyamatokat a társadalomban, melyek sok-sok év alatt fognak csak rendeződni? 

 

Szólj hozzá!

Címkék: orbán eu bizottság viktor törvény kérdés törvénykezés

A bejegyzés trackback címe:

https://legeloose.blog.hu/api/trackback/id/tr84125129

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.