2012.02.22.
19:57

Írta: Legelő Őse

Vita nélkül nincs demokrácia!


A mai politikai élet, közbeszéd, - a társadalomra gyakorolt hatásában meglehetősen káros - deficitje, hogy ellenfeleiktől nem érvekkel, tényekkel, vitával, ideológiák ütköztetésével különböztetik meg magukat a szereplők, hanem a másik ellehetetlenítése, lejáratása, megsemmisítése a cél. Nincsenek olyan társadalmi minimumok, melyekben a politikai szereplők egyetértenek, melyekre lehet építkezni.

Nem tudnak megfogalmazni egy olyan közös platformot, melyről kiindulva lehetséges bemutatni, hogy melyek azok a különbségek, értékek, amelyek mentén valós üzeneteket fogalmaznának meg a szavazóiknak.

Ilyen társadalmi minimumok lehetnek a nemzettudat, a kisebbségek, a szegénység, másság megítélése, a történelmi múltunk feldolgozásának fontossága, az ország jövőjével kapcsolatos víziók, a szélsőségek kezelése stb. Olyan értékek továbbá, melyek fontosak egy egészséges társadalom működéséhez; felelősségvállalás, etikai és erkölcsi kérdések, a párbeszéd és vita fontossága, a másik véleményének meghallgatása stb. A magyar politikai viszonyok rendeződéséhez fenti minimumok beemelése a köztudatba véleményem szerint elengedhetetlenül fontos.

A civilek jelenlegi mozgolódása szerintem nagyon értékes ebből a szempontból. Ha ezek folyamatok azonban hamar aktuálpolitikai adok-kapokba torkollanak, valamint ezt a platformot is erősen erodálni kezdi a hazai viszonyokra oly jellemző polarizáltság, akkor egy nagyon fontos lehetőséget veszítünk el. Mégpedig azt a lehetőséget, hogy kiköveteljük az elittől a fenti minimumokról való egyértelmű állásfoglalást, és hogy a politika újra a vitáról, értékek, érdekek, vélemények ütköztetéséről, a sokszínűségről, a valódi képviseletről szólhasson, nem beszélve a szakmaiságról, a háttértanulmányokról, elemzésekről. Jelenleg sem a kormányban, sem az ellenzékben nem észlelhető ilyen igény. Néha a pillanatnyi kommunikációban jelen van (nyomokban mogyorót tartalmaz), de sajnos valódi cselekvési terv nélkül.

Véleményem szerint pedig hatalmas szükség lenne nyilvános, valódi vitákra a parlamentben, bizottságokban, a médiában, egyetemeken, minden létező helyen. Hatalmas szükség lenne szektoronként olyan független szakmai szervezetekre, melyek kutatnak, tanulmányokat gyártanak, értékelnek, elemeznek. Egy olyan kormányra, mely ezeket hajlandó értékelni, és ha kell megvitatni. Végül pedig szükség van a civilekre, akik hallatják a hangjukat, és nyugodtan, nyíltan vállalják véleményüket, képviselve az őket támogató szavazókat. Sokakkal ellentétben az a véleményem, hogy a sokszínűség az egyik olyan fék és ellensúly, mely segít egészséges demokráciát működtetni. Elemi érdekünk hogy olyan törvényekkel szabályozzuk hétköznapjainkat, melyek mögött hosszú távú stratégia áll, és melyeket gondos előkészítés, valódi társadalmi vita előz meg. A sokszínűség segít, hogy egy-egy problémát a lehető legtöbb oldalról lehessen elemezni, megközelíteni. Így biztosítja a mindenkori kormány számára, hogy nagyobb társadalmi elfogadottsága legyen egy-egy döntésének. Érdekek mindig sérülnek, de ha ezeket az érdeksérelmeket nem vitatják meg, nem ventilálja ki magából a társadalom, akkor pont oda jutunk, ahol éppen ma is tartunk.

A mai kormány elemi érdeke hogy a jelenlegi magatartás helyett újra visszahozza a vitát, az egyeztetéseket, és felhagyjon azzal a cinikus hozzáállással, melynek eredményeképpen a szakadékok tovább mélyülnek a társadalomban. Nagy a felelősség, a változásoknak idő kell. Ideje lenne elkezdeni!

 

Szólj hozzá!

Címkék: politika vita közbeszéd társadalom demokrácia deficit minimumok

A bejegyzés trackback címe:

https://legeloose.blog.hu/api/trackback/id/tr994174947

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása